22/09/2017

Η Ασπασία,  Ο Αριστείδης και οι ..αρεστοί

Η απερχόμενη και προδήλως πικραμένη τέως Πρόεδρος του ΤΑΠ κα Ασπασία Λούβη έδωσε μία ακόμη συνέντευξη τύπου,  αξιολογώντας η ίδια πάντα,  τα έργα και τις ημέρες της, στην Διοίκηση του ΤΑΠ κι  ευχαριστώντας δημοσίως,  όλους όσους συνέδραμαν στο έργο της,  παρέχοντας … πολιτική στήριξη στις επιλογές της.

Παράλληλα επιτέθηκε όπως άλλωστε γραφικά συνηθίζει,  στο προσωπικό του Υπουργείου Πολιτισμού συλλήβδην,  αμφισβητώντας την διοικητική ιεραρχία , την υπηρεσία δημοσιονομικού ελέγχου, το ίδιο το ενιαίο μισθολόγιο του δημοσίου και ειδικά την μεγάλη «αδυναμία» της, τους φύλακες αρχαιοτήτων, που για την ζωηρή της φαντασία προκάλεσαν , την απομάκρυνση της από τη θέση της Προέδρου του ΤΑΠ.

Αυτή τη φορά όμως η κα Λούβη , παρουσία του κου Μπαλτά, ξεπέρασε κάθε όριο ηθικής ανοχής και συκοφάντησε δεκάδες υπαλλήλους , που υπηρετήσαν στο παρελθόν από την θέση του αρχιφύλακα μουσείου ή αρχαιολογικού χώρου, σε δεκάδες χώρους ανά την Ελλάδα και αντικαταστάθηκαν από συναδέλφους τους, απλά  αρεστούς στην πολιτική ηγεσία του ΥΠ.ΠΟ.Α. επί υπουργίας του κου Μπαλτά. Διαχρονική Κομματική Πρακτική.

Η κα Λούβη λοιπόν,  έφτιαξε ένα παραμύθι με στοιχεία ευθέως αμφισβητήσιμα και αναληθή,  δημιουργώντας μια εικονική πραγματικότητα, για να καλύψει της ανεπάρκεια της ίδιας και των αρεστών της πολιτικής ηγεσίας,  που «στηρίζουν» το έργο της.

Είναι όλο, μέρος ενός ευρύτερου εσωκομματικού παιχνιδιού ΣΥΡΙΖΑ μεταξύ πρώην και νυν υπουργών Πολιτισμού που καθόλου δεν θα μας ενδιέφερε αν σ΄αυτό η κα Λούβη δεν επιχειρούσε να χρησιμοποιήσει απλούς εργαζόμενους , διαβάλλοντας τους,  ως το λιγότερο ανεπαρκείς στην υπηρεσία τους.

Έφτασε δε,  να ταυτίσει στην δημιουργική της φαντασία , την νομοθετική πρόβλεψη περί καταβολής υπερωριών αρχαιοφυλάκων , «με μυστικό κονδύλι». (Υπερωριακή απασχόληση αρχαιοφυλάκων – Αρ. 20 παρ.3 Ν.4354/2015 ΦΕΚ Α΄176/2015)

Για να συνοψίσουμε λοιπόν γενικά το έργο της απελθούσας προέδρου, μιας που η ίδια έχει  επιλεκτική κρίση και μνήμη.

Το έργο των κλειστών πωλητηρίων ΤΑΠ, των κλειστών αναψυκτηρίων σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους, των άγονων διαγωνισμών για την εγκατάσταση συστήματος e ticketing, των περίφημων απαλλοτριώσεων με αντικειμενικές αξίες περασμένης δεκαετίας και  της ευθείας αμφισβήτησης της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠ.ΠΟ.Α. μέσω ενός προτεινόμενου σχεδίου Οργανισμού ΤΑΠ που θα έδινε στο ΔΣ του ΤΑΠ πενταετή θητεία και υπερεξουσίες  ενώ η φιλοσοφία του έτεινε προς το ιδιωτικοοικονομικό πεδίο,  με επιχειρηματικές δράσεις και ειδικά πολιτιστικά αποθέματα «αξιοποιώντας» τα διόλου ευκαταφρόνητα έσοδα του Ταμείου .

Η συγκεκριμένη ανακοίνωση ωστόσο, έχει κύριο στόχο την αποκατάσταση της πραγματικότητας που η κα Λούβη διαστρεβλώνει συστηματικά, σε ότι αφορά την διαχείριση των εισιτηρίων εισόδου σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους και ειδικά των ελευθέρας.

Επειδή λοιπόν  ..έχουν γνώση  οι  φύλακες  :

Υπενθυμίζουμε στην κα Λούβη πως η ατυχής σύγκριση εσόδων κι επισκεψιμότητας  ετών 2015 και 2016

 αφορά  σε  διαφορετική τιμολογιακή πολιτική.

Αλίμονο,  αν  με  υπερπολλαπλασιασμό  της  τιμής  εισόδου,  δεν  είχαμε αύξηση  εσόδων.

 

Τι γίνεται όμως  με  την  περιβόητη  ελεύθερη είσοδο?

Αρχαιολογικός Χώρος Ακρόπολης 2015 : Συμπεριλαμβανομένων  των σχολικών επισκέψεων, με ελευθέρας εισιτήριο για την είσοδο έκαστου μαθητή, ο συνολικός αριθμός ελευθέρας, δεν έχει καμία σχέση με τις δηλώσεις Λούβη.

Τα  επίσημα  πρωτογενή  στοιχεία , διαψεύδουν  τους  επιπόλαιους ισχυρισμούς  της  κα Λούβη  .

Όπως άλλωστε  και  τα  πρόσφατα στοιχεία της  ΕΛΣΤΑΤ  που  τεκμαίρουν  γενική  αύξηση  ελευθέρας το 2016

 με  πτώση του δείκτη επισκεψιμότητας ,σε σχέση με το 2015.

(15-9-2017 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Κίνησης Μουσείων και Αρχαιολογικών Χώρων)

Σε κάθε περίπτωση :

Τα  ελευθέρας  είναι  τόσα,  όσοι  και  οι  δικαιούχοι  που  επισκέπτονται  τον  χώρο.

Έκαστος αρχαιοφύλακας, τηρεί απόλυτα τα προβλεπόμενα στην ισχύουσα σχετική νομοθεσία.

Άλλοι χαράσσουν την πολιτική που καλούνται οι αρχαιοφύλακες να εφαρμόσουν.

Τι ισχύει ?  Δικαιούχοι ελευθέρας εισόδου : ΦΕΚ Β2173/2016  (Τροπ/ση του σχετικού ΦΕΚ 2916/2015)

  • Γενική Ελεύθερη Είσοδος: 11 ημέρες ετησίως

Ανήλικοι-Εκπαιδευτικοί-Φοιτητές χωρών Ε.Ε.-Πολύτεκνοι- Τρίτεκνοι- Μονογονεϊκές οικογένειες-Δημοσιογράφοι-Μέλη εικαστικού επιμελητηρίου- Μέλη ICOM- Μέλη συλλόγων φίλων μουσείων- Επίσημοι προσκεκλημένοι του Ελληνικού Δημοσίου- Κάτοχοι κάρτας ΑνεργίαςΚάτοχοι κάρτας Αλληλεγγύης κ.α. έχουν νόμιμο δικαίωμα ελευθέρας εισόδου.

Αυτή είναι η πραγματικότητα.

Και  το δυστύχημα, είναι πως όσο θα πολλαπλασιάζονται τα σ υ σ σ ί τ ι α ως δείγμα κοινωνικής πολιτικής και

ανάπτυξης ΣΥΡΙΖΑ,  τόσο θα αυξάνονται με  μαθηματική πρόοδο και οι δικαιούχοι.

Κι αφού η κα Λούβη , έκανε ειδική μνεία στο έργο της στην Ακρόπολη,  ας δούμε την εικόνα ολόκληρη.

Διαχείριση εισιτηρίων Ακρόπολης και λειτουργία γραφείου έκδοσης εισιτηρίων

οργανωμένων γκρουπ επισκεπτών.

Με πρωτοβουλία Λούβη  το καλοκαίρι του 2016 , στελεχώνεται παράρτημα εκδοτηρίων εισιτηρίων Ακρόπολης στην οδό Ρουβέρτου Γκάλι. Εκτός χώρου.  

Έτσι , πολλαπλασιάζεται το απαιτούμενο προσωπικό για το ίδιο παραγόμενο έργο.

Το γραφείο αυτό αναλαμβάνει την διεκπεραίωση των «μεγάλων» συναλλαγών για groups επισκεπτών , εξυπηρετεί αποκλειστικά επαγγελματίες του Τουρισμού, ταξιδιωτικά  πρακτορεία  και ξεναγούς  ενώ οι περισσότεροι,  παραμένουν στις ατελείωτες ουρές, με μειωμένο προσωπικό εξυπηρέτησης . Το νέο γραφείο στελεχώνεται και πάλι από φύλακες αρχαιοτήτων. (Διαχείριση-Ταμίες)

Καινοτομιών   συνέχεια :

  • Επεκτείνεται η διάρκεια ισχύος των εισιτηρίων από τέσσερις ημέρες σε δύο μήνες !
  • Δίνεται για πρώτη φορά στα χρονικά, η δυνατότητα επιστροφής μη χρησιμοποιηθέντων / αδιάθετων εισιτηρίων και σχετικής πίστωσης προς επανέκδοση αυτών.

Το γραφείο  εξυπηρέτησης groups δέχεται τα επιστρεφόμενα αδιάθετα εισιτήρια με υπεύθυνη δήλωση του κατόχου τους,  ενώ ο έλεγχος της πιστότητας περί της μη χρήσης τους, γίνεται με την συνδρομή ιδιωτικής εταιρείας τεχνικής υποστήριξης συστήματος μηχανικής ακύρωσης που «αποκτά»,  εξωθεσμική ιδιότυπη επικουρική ελεγκτική αρμοδιότητα. 

  • Καταργείται ο πρωτογενής έλεγχος των ελευθέρας εισιτηρίων κατά την έκδοση αυτών.

Σε συνέχεια συμφωνίας διοίκησης ΤΑΠ και επιχειρήσεων Τουρισμού συμφωνείται και ανακοινώνεται από το αρμόδιο συνδικαλιστικό όργανο τουριστικών επιχειρήσεων ότι η προμήθεια εισιτηρίων ελευθέρας εισόδου για groups γίνεται χωρίς πρωτογενή έλεγχο και κατάθεση σχετικών δικαιολογητικών για την χορήγηση τους. (Ανακοίνωση HATTA «Επιλύονται τα προβλήματα της διαδικασίας έκδοσης εισιτηρίων Groups στην Ακρόπολη» 09-09-2016)  

Μέσα σ΄αυτό το καινοτόμο μοντέλο λειτουργίας στην Ακρόπολη, καταργείται γενικά  και η Κάρτα  Πολιτισμού.

Ένα χρηστικό «εργαλείο» ελέγχου των δικαιούχων ελευθέρας εισόδου με κοινωνικά κριτήρια. Ο αρχαιοφύλακας που κάνει έλεγχο εισόδου, με χιλιάδες επισκέπτες στην αναμονή, καλείται να ελέγξει πιστοποιητικά οικογενειακής κατάστασης, δικαστικές αποφάσεις επιμέλειας, αποφάσεις αναπηρίας και κάθε άλλο διοικητικό έγγραφο που πιστοποιεί ιδιότητα δικαιούχου ελευθέρας εισόδου .

Αναδρομής «καινοτομιών» ..η συνέχεια :

Την Περίοδο Μαρτίου – Απριλίου 2016, πραγματοποιούνται επί υπουργίας Μπαλτά, οι «κλασικές» για άλλη μια φορά,  κομματικές αλλαγές αρχιφυλάκων στην Ακρόπολη όπως και σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους σ΄όλη την Ελλάδα .

Ο ΣΥΡΙΖΑ αν και «προοδευτικός….»  κρατάει τις παλαιοκομματικές παραδόσεις

Γεγονός που καταγγέλλει δια σχετικού  Δελτίου Τύπου η ΠΕΥΦΑ από τις 11/4/2016 .

Έτσι κάπως,  φτάνουμε στην  Ερώτηση Μπαλτά – Ξυδάκη στην Βουλή των Ελλήνων  και την δημόσια καταγγελία μέλους του ΔΣ του ΤΑΠ, που κάνει λόγο για υπέρογκο αριθμό ελευθέρας εισιτηρίων τον  Αύγουστο  του  2016 στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης. 

Κι έρχεται η κα Λούβη, που ισχυρίζεται με περίσσιο θράσος , ότι με τις αλλαγές αρχιφυλάκων επί υπουργίας Μπαλτά και την λειτουργία του γραφείου έκδοσης εισιτηρίων γκρουπ για την Ακρόπολη, είχε γενικά μείωση των εισιτηρίων ελευθέρας εισόδου το 2016 σε σχέση με το 2015, αφήνοντας υπονοούμενα.

Πάμε  λοιπόν  στα  ευθέως  εννοούμενα :

Αν δεν είναι κακόβουλη , μάλλον είναι μπερδεμένη…. η τέως πρόεδρος ΤΑΠ.

Τον Αύγουστο του 2016, χρέη Αρχιφύλακα και Διαχείρισης εκτελούσαν «αξιοκρατικές» κομματικές επιλογές Μπαλτά.

Και τα ερωτήματα για την «αξιότιμη» και μόνη «υπεύθυνη» κα Λούβη,  συνεχίζονται αλλά παραμένουν αναπάντητα.

  • Ήταν λάθος , τα στοιχεία της δημόσιας «καταγγελίας» για τον Αύγουστο του 2016 ?
  • Γιατί η κα Λούβη και πρώην μέλος του Δ.Σ. του ΤΑΠ, διασύρουν δια του τύπου τον χώρο και το προσωπικό?

Καλούμε την κα Λούβη να εξηγήσει τι συνέβη τον Αύγουστο του 2016…

ή  

 να παραδεχτεί το ζωηρό της φαντασίας του Δ.Σ. του ΤΑΠ.

  • Τι έκανε για την για πρώτη φορά στα χρονικά, μεταπώληση εισιτηρίων μέσω ιστοσελίδας σε προσαυξημένη τιμή , που εξέθεσε διεθνώς τη χώρα, τον Μάρτη του 2017 ?   (ΥΠ.ΠΟ.Α. Ανακοίνωση 11-03-2017)

Άραγε  η κα Λούβη  έχει  καταλάβει  πως ειδικά στην Ακρόπολη,  

λειτουργεί μηχανικό σύστημα έκδοσης και ακύρωσης εισιτηρίων από το 2011…. ?

  • Πως στην είσοδο είναι παρόν, τεχνικός υποστήριξης του συστήματος συμβαλλόμενος μέσω εταιρείας με το ΤΑΠ ?
  • Πως το προσωπικό φύλαξης της Ακρόπολης αριθμεί ειδικά τη θερινή σεζόν πάνω από 100 άτομα και στον έλεγχο εισόδου και τα εκδοτήρια υπηρετούν δεκάδες εναλλασσόμενοι υπάλληλοι ανά περίοδο?

Και τελικά η κα Λούβη γνωρίζει,  οι νυν αρχιφύλακες και διαχειριστές από τον Απρίλη του 2016 ,

αυτοί που κατά δήλωσή της, τοποθετήθηκαν μέσω Μπαλτά,  

π ο ύ   υπηρετούσαν το  2015  μέχρι να τοποθετηθούν στις θέσεις που βρίσκονται σήμερα…?

Στα ταμεία της Ακρόπολης.   Στον έλεγχο εισόδου της Ακρόπολης.   Στον έλεγχο Εξόδου  της Ακρόπολης.

Υπάρχουν υπηρεσίες που το επιβεβαιώνουν.

Αφού το 2015 δεν έλεγχαν καλά, κατά τις δικές της δηλώσεις  κι ήταν «ανεπαρκείς» , πως τους ανέθεσαν καθήκοντα διαχείρισης εισιτηρίων και ανθρώπινου δυναμικού στην Ακρόπολη ?

Οι ίδιοι άνθρωποι . Η σημερινή ομάδα στελέχωσης γραφείο αρχιφύλακα και διαχείρισης,  στην οποία γίνεται ειδική μνεία,

εξέδιδαν κι έλεγχαν ελευθέρας ως  όφειλαν  το 2015.

Κατ΄ εμάς,  τηρώντας  αυστηρά  την ισχύουσα σχετική νομοθεσία.

                                                                                                                   Κατά την κα Λούβη , …. «ανεξέλεγκτα» και κατά το δοκούν .

Τον έλεγχο  εισόδου,  δεν τον κάνουν οι αρχιφύλακες.  

Τον  κάνουν  ό λ ο ι  οι  φύλακες αρχαιοτήτων και την διαχείριση εισιτηρίων,  οι υπόλογοι διαχειριστές.

Δύο χρόνια σε ευθεία αντιπαράθεση με το φυλακτικό προσωπικό, και η κα Λούβη ακόμη αγνοεί το πλαίσιο καθηκόντων και αρμοδιοτήτων τους. 

Η αήθης  λοιπόν  τακτική  της  κας Λούβη  για την εξυπηρέτηση  πολιτικών επιλογών αναξιοκρατίας made by Μπαλτάς,  είναι κατανοητή .

 Όπως και η ενορχηστρωμένη επιχείρηση προσβολής προσώπων , για την «επιφύλαξη»… της επόμενης μέρας.  

Είναι κι αυτή κατανοητή.

Δεν σημαίνει πως είναι και αποδεκτή.

Δε σημαίνει πως δεν θα απαντηθεί με κάθε νόμιμο μέσο.

Δεν σημαίνει πως …δεν θα ξεχωρίσουν οι  Άριστοι από τους  αρεστούς… ότι κι αν κάνετε.  

Για να είμαστε  σαφείς προς  πάσα  κατεύθυνση.

Το εσωκομματικό παιχνιδάκι του ΣΥΡΙΖΑ που εξελίσσεται στο ΥΠ.ΠΟ.Α. και αφορά κυβερνητικές ιδεοληψίες,  κομματικά ρουσφέτια,  σειρά μεγάλων έργων κι εξυπηρέτηση προσωπικών πολιτικών φιλοδοξιών,  με «μοχλό»  την απαξίωση της αρχαιολογικής υπηρεσίας στο σύνολό της, για την ομαλή μετάβαση στην εποχή της αριστερής  ιδιωτικοποίησης…

                                                     ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ._

Το φυλακτικό  προσωπικό σύσσωμο αλλά και το σύνολο των υπαλλήλων της αρχαιολογικής υπηρεσίας,

 ξέρει καλά και από διώξεις, και από διεκδικήσεις κι από αγώνες .

Η  αλήθεια  κα Λούβη …. δεν  υπακούει  στην  δημιουργική  λογιστική της φαντασίας  σας.

Το ίδιο ακριβώς, ισχύει για υπερωρίες/εξαιρέσιμα, ιεραρχικό έλεγχο, εσωτερικό και εξωτερικό, οφειλές ποσοστών παρελθόντων ετών, επί των παρακαταθήκη πωλήσεων ΤΑΠ και σειρά θεσμικών υποχρεώσεων ΤΑΠ.

Ευτυχώς , υπάρχει θεσμικό πλαίσιο…. για να οριοθετεί την λειτουργία όλων μας.      

                                                                                                                                                                                 

                                                                                                                                                                                  

 

 

 

Share →

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *