logo-posyppo

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ Π.Ο.Ε. – ΥΠ.ΠΟ.

ΔΙΟΣΚΟΥΡΩΝ 1Β – 105 55 ΠΛΑΚΑ

ΤΗΛ.: 210 3220992 – FAX: 210 3236294

Αθήνα, 26/01/2018

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Θέμα: «Ενημέρωση για τις τρέχουσες εξελίξεις και τις αποφάσεις του Γενικού Συμβουλίου της Π.Ο.Ε.-ΥΠ.ΠΟ.»

Το Γενικό Συμβούλιο της Π.Ο.Ε.-ΥΠ.ΠΟ. στο πλαίσιο της απόφασής του για ενημέρωση των συναδέλφων σχετικά με τις αποφάσεις του, σας ενημερώνει για τα θέματα που συζητήθηκαν κατά τη συνεδρίαση της Πέμπτης 18 Ιανουαρίου 2018 και τις αποφάσεις που ελήφθησαν.

Η συνεδρίαση άρχισε με το καλωσόρισμα του προεδρείου του Γενικού Συμβουλίου. Συνεχίστηκε με την εισήγηση του προέδρου της Ε.Ε. της Ομοσπονδίας, ο οποίος αφού έκανε μία γενική αναφορά στις πολιτικές εξελίξεις και πιο ειδική στο νομοσχέδιο με το οποίο η κυβέρνηση «κατήργησε» το δικαίωμα στην Απεργία, τονίζοντας ότι η Π.Ο.Ε.-ΥΠ.ΠΟ. συντάσσεται με το αγωνιστικό πλαίσιο της Α.Δ.Ε.Δ.Υ., αναφέρθηκε εκτενώς στα θέματα του ΥΠ.ΠΟ.Α.

Συγκεκριμένα, για ό,τι αφορά το νέο Οργανισμό λειτουργίας του ΥΠ.ΠΟ.Α, που πλέον είναι νόμος του κράτους, ο πρόεδρος αφού υπενθύμισε πως η Ομοσπονδία τον είχε καταγγείλει ως αντιαναπτυξιακό και συγκεντρωτικό, υποστήριξε ότι βοά η…πιάτσα πως οι «κρίσεις» για τις θέσεις ευθύνης θα πραγματοποιηθούν με καθαρά κομματικά κριτήρια. Γεγονός που η Π.Ο.Ε-ΥΠ.ΠΟ. είναι αποφασισμένη πέρα από το να το καταγγείλει να το αποτρέψει στην πράξη.

Για το θέμα του νέου Οργανισμού λειτουργίας του Τ.Α.Π.Α. δήλωσε πως ο εμπαιγμός συνεχίζεται και πως τα σχέδια για ιδιωτικοποίηση της «ατμομηχανής» του ΥΠ.ΠΟ.Α. βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη. Και αυτό γιατί ενώ, όπως προκύπτει απ’ όλες τις πληροφορίες που καταφθάνουν στο συνδικαλιστικό όργανο, το σχέδιο του νέου Οργανισμού συντάσσεται, οι εργαζόμενοι ( Π.Ο.Ε.-ΥΠ.ΠΟ. και Σωματείο Εργαζομένων στο Τ.Α.Π.Α.) βρίσκονται αποκλεισμένοι από όσα αποφασίζονται για το μέλλον του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων. Και σε αυτή την περίπτωση είναι ξεκάθαρη η θέση μας: Ο δημόσιος χαρακτήρας του Τ.Α.Π.Α. και τα κεκτημένα δικαιώματα των εργαζομένων είναι αδιαπραγμάτευτα. Κάθε άλλη σκέψη και ενέργεια θα μας βρει μαζικά και αποφασιστικά στον αγώνα.

Σχετικά με τις προσλήψεις των 200 αρχαιοφυλάκων και την τακτοποίηση των συναδέλφων με τα «ένδικα μέσα», τονίστηκε εμφατικά η -τουλάχιστον- περίεργη κωλυσιεργία που παρατηρείται και στα δύο ζητήματα. Τα οποία ενώ θα έπρεπε να έχουν ολοκληρωθεί παραμένουν σε εκκρεμότητα χωρίς να υπάρχει πραγματική πολιτική δέσμευση για το πότε θα υλοποιηθούν. Η Π.Ο.Ε.-ΥΠ.ΠΟ. άμεσα θα απαιτησεί από την πολιτική ηγεσία ξεκάθαρη απάντηση. Σε κάθε άλλη περίπτωση θα προχωρήσουν αγωνιστικές κινητοποιήσεις.

Ο πρόεδρος της Ε.Ε. της Π.Ο.Ε.-ΥΠ.ΠΟ. αναφέρθηκε και στο ζήτημα των εργαζομένων στο νέο Μουσείο της Ακρόπολης, οι οποίοι βίωσαν στο πετσί τους την λογική του «όποιος δεν είναι δικός μας, δεν μονιμοποιείται». Και αυτό γιατί ενώ η τακτοποίησή τους είχε περιληφθεί σε τροπολογία, αυτή αποσύρθηκε με παρέμβαση κυρίως πρώην υπουργών Πολιτισμού της κυβέρνησης, καθώς κατά την άποψή τους οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι δεν ανήκουν πολιτικά στο κυβερνών κόμμα. Σε κάθε περίπτωση η Π.Ο.Ε.-ΥΠ.ΠΟ. θα αντιδράσει δυναμικά για τη δικαίωση των συναδέλφων και μάλιστα ενισχύει την απόφασή τους για δημιουργία Σωματείου, προκειμένου να διεκδικήσουν με κάθε μέσο την τακτοποίηση τους, όπως άλλωστε δικαιούνται.

Στο ζήτημα του Ταμείου Αλληλοβοηθείας ο πρόεδρος της Ε.Ε της Π.Ο.Ε.-ΥΠ.ΠΟ. επανέφερε τη δεδηλωμένη θέση της, σύμφωνα με την οποία ο πρόεδρος του Ταμείου πρέπει να είναι ενεργός συνδικαλιστής και να ορίζεται μετά από πρόταση της Ομοσπονδίας. Και αυτό γιατί η τελευταία απόφαση της πολιτικής ηγεσίας να ορίσει με κομματικά κριτήρια τον πρόεδρο και τα δύο από τα τέσσερα μέλη του Δ.Σ, όπως αποδεικνύεται με πράξεις, κάθε άλλο παρά στην απρόσκοπτη συνέχιση της λειτουργίας του Ταμείου και των δομών αυτού στοχεύει.

Μάλιστα, ο πρόεδρος της Ε.Ε., αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα γεγονότα που συνέβησαν τον τελευταίο μήνα. Αρχικά, έκανε γνωστό το γεγονός πως διορισμένο από την Υπουργό μέλος του Τ.Α.ΥΠ.ΥΠ.ΠΟ. κατέθεσε προσωπικό αίτημα -σε συμβούλιο από το οποίο δικαιολογημένα απουσίαζαν οι δύο εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας- ζητώντας για ιδία χρήση αντίγραφα των φακέλων και των μισθοδοσιών των εργαζομένων στο Ταμείο. Αμέσως η Ομοσπονδία αντέδρασε αποστέλλοντας εξώδικο στο Διευθυντή του Ταμείου, ενημερώνοντάς τον για τις ποινικές του ευθύνες στην περίπτωση που ανταποκριθεί στο αίτημα. Σε ένα αίτημα που έφερε στη μνήμη όλων μας τους «Ιαβέρηδες του Σ.Ε.Ε.Δ.Δ.» επί Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας αναφέρθηκε επίσης και σε ένα ακόμη σοβαρό περιστατικό με πρωταγωνιστή το ίδιο πρόσωπο. Συγκεκριμένα, στον ευαίσθητο χώρο του παιδικού σταθμού, σε ομιλία προς τους εργαζόμενους, ουσιαστικά κατήργησε τόσο τη Διευθύντρια του παιδικού σταθμού, όσο και το Διευθυντή του Ταμείου, τονίζοντας τους πως για θέματα που τους αφορούν, μεταξύ αυτών και άδειες, θα απευθύνονται στην ίδια και όχι στους προϊσταμένους τους! Μάλιστα, ζήτησε να της δημιουργηθεί γραφείο στον παιδικό σταθμό και τόνισε πως αποτελούν τους εκπροσώπους της κυβέρνησης της Αριστεράς και έχουν έρθει για να διορθώσουν αδικίες!

Η απάντηση της Ομοσπονδίας, δια του προέδρου της, ο οποίος ομιλεί πάντα πολιτικά και συνδικαλιστικά, σε όλες αυτές τις ενέργειες, είναι πως θα «κόψουμε τα πόδια» και «θα πάρουμε το κεφάλι» σε όποια και όποιον, ενεργώντας φασιστικά, θεωρεί ότι μπορεί να αποφασίσει και να καταργήσει θεσμούς, αντιμετωπίζοντας το Τ.Α.ΥΠ.ΥΠ.ΠΟ. ως «προικώο» του και τους εργαζόμενους σε αυτό ως «υπάλληλους» του.

Ως Ομοσπονδία στεκόμαστε απέναντι σε κάθε μορφή παραγοντισμού και κομματισμού και μέσω του προέδρου μας απαντάμε, πολιτικά και συνδικαλιστικά, σε κάθε ενέργεια που στρέφεται ενάντια στις κατακτήσεις και τα δικαιώματα των εργαζομένων. Η φρασεολογία μας είναι πάντα πολιτική, όπως και οι χαρακτηρισμοί μας, και σε καμία περίπτωση δεν απειλήθηκε η σωματική ακεραιότητα φυσικού προσώπου. Είναι δε γνωστό, σε όλους τους εργαζόμενους του ΥΠ.ΠΟ.Α., πως η διοίκηση της Π.Ο.Ε.-ΥΠ.ΠΟ., στεκόταν και στέκεται πάντα δίπλα στους συναδέλφους που δεχόταν επιθέσεις, σε αντίθεση με αυτούς που όψιμα απέκτησαν τέτοιου είδους «ευαισθησίες». Εξάλλου, είναι γνωστό ποιοι επιχειρούσαν «μπούλινγκ» σε συναδέλφους σε γενικές συνελεύσεις και ποιοι τους προστάτευαν.

Το Ταμείο Αλληλοβοηθείας είναι κατάκτηση των εργαζομένων και οι υπάλληλοι σε αυτό συνάδελφοί μας. Δεν κάνουμε ούτε βήμα πίσω και θα προασπίσουμε την αυθυπαρξία του με κάθε μέσο και κόστος. Ταυτόχρονα, στεκόμαστε αλληλέγγυοι στους συναδέλφους που εργάζονται σε αυτό, δηλώνοντας τους σε κάθε τόνο τη συμπαράστασή μας ως Π.Ο.Ε.-ΥΠ.ΠΟ., χαιρετίζοντας και την απόφασή τους να προχωρήσουν στη δημιουργία Σωματείου.

Το Γενικό Συμβούλιο και η Εκτελεστική Επιτροπή της Π.Ο.Ε.-ΥΠ.ΠΟ. δηλώνουμε προς κάθε κατεύθυνση πως θα αντισταθούμε και θα αποτρέψουμε κάθε ενέργεια που βάλλει εναντίον όσων κατακτήσαμε με αγώνες και θυσίες. Θα προστατέψουμε τα συμφέροντα των εργαζομένων στο ΥΠ.ΠΟ.Α. και το ίδιο το Υπουργείο από ενέργειες και ανθρώπους που εξυπηρετώντας, είτε ιδεοληψίες, είτε άλλες σκοπιμότητες, το βάζουν σε μεγάλους κινδύνους. Καλούμε τους συναδέλφους να βρίσκονται σε εγρήγορση και έτοιμοι για αγωνιστικές κινητοποιήσεις.

Το Γενικό Συμβούλιο της Π.Ο.Ε.-ΥΠ.ΠΟ.

 

Share →

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *