1  Ιουλίου  2018

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Από 4 Απρίλη 2018, η ΔΑΚΕ ΥΠ.ΠΟ, με ¨Ανακοίνωσή¨ της  έχει τοποθετηθεί έναντι των εκπεφρασμένων σκέψεων του Υφυπουργού Πολιτισμού κου Στρατή Κ.

Η  ¨Στρατηγική Στρατή¨,  οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε σειρά τροπολογιών που θα αναθεωρήσουν  τις  καταστατικές  αρχές  του  ΤΑΠ , καθιστώντας αυτό πιο  ε υ έ λ ι κ τ ο  προοδευτικά.

Ο αρμόδιος Υφυπουργός, με μία ακόμη συνέντευξη του, την Κυριακή 24/6/2018 και πολύ περισσότερο με ενέργειές του και την κατάθεση πολυσέλιδης τροπολογίας, με την υπογραφή της κυρίας Κονιόρδου Λ., επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις της ΔΑΚΕ ΥΠ.ΠΟ. απόλυτα.

Η πολιτική ηγεσία του ΥΠ.ΠΟ.Α. , αυτή με την αριστερή ιδεολογική αναφορά, εισάγει δια ενός ¨καινοτόμου¨ νομοθετήματος,  υπό την συνήθη μορφή «νομοθέτησης» δια εκπροθέσμου τροπολογίας, την  διεύρυνση αρμοδιοτήτων ΤΑΠ ως προς την παροχή υπηρεσιών και προϊόντων.

Εισάγει την συνεργασία Δημοσίου (ΤΑΠ) και φορέων Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας, την ίδρυση ΝΠΙΔ υπό μορφή εταιρείας για την διαχείριση κινητών και ακινήτων αξιών ιδιοκτησίας ΥΠ.ΠΟ.Α. , προβλέπει βραχυχρόνιες συμβάσεις λειτουργίας αναψυκτηρίων με το αιτιολογικό του επείγοντος,  κατ εξαίρεση Ευρωπαϊκών Οδηγιών  (Γιατί άραγε ;  και ουσιαστικά μετουσιώνει το Δημόσιο ΝΠΔΔ, ΤΑΠ, σε εργαλείο άκρατης και ανεξέλεγκτης ιδιωτικοποίησης του πολιτιστικού αποθέματος της χώρας .

Η ΔΑΚΕ ΥΠ.ΠΟ.Α. καταγγέλλει την υπ΄αριθμό 1632/47 27.6.2018 τροπολογία με θέμα : ¨Τροποποίηση διατάξεων του ν. 2557/1997 σχετικά με την αξιοποίηση κινητών ή ακινήτων ιδιοκτησίας Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού¨ και καλεί την πολιτική ηγεσία του ΥΠ.ΠΟ.Α. όπως την αποσύρει άμεσα.

 • Επειδή, η νομοθέτηση των σκέψεων και ιδεών χωρίς νομοτεχνική επεξεργασία και τήρηση απλών κανόνων ορθής νομοθέτησης δύναται να πλήξει σοβαρά το δημόσιον συμφέρον ,
 • Επειδή η εκ του πονηρού μεταβολή των καταστατικών σκοπών του ΤΑΠ όσο ακόμη υπάρχουν 152 πρόθυμοι να ψηφίζουν τα πάντα – όλα, δεν περνάει, έτσι απλά και σιωπηρά,
 • Επειδή η Στρατηγική ΣΥΡΙΖΑ δείχνει εδώ και μήνες Τ.Α.ΥΠ.ΠΟ. και «κοιτάζει»  ΤΑΠ  

Καταγγέλλουμε την πολιτική ηγεσία που  ΣΥΝΤΗΡΕΙ ότι  η ίδια  ΚΑΤΗΓΟΡΕΙ

και επί πρόσθετα,  ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ δια νομοθετικής ρύθμισης,  νέα «υβριδικά» μοντέλα διοίκησης

 στο πλαίσιο της Δημόσιας Διοίκησης .

Υπενθυμίζουμε : πως το Τ.Α.ΥΠ.ΠΟ. εξακολουθεί να λειτουργεί με την ίδια θεσμική μορφή.

Συνεχίζει κανονικά να χρηματοδοτείται με Δημόσιο Χρήμα και κάνει ελεύθερα προσλήψεις με αποφάσεις Δ.Σ. για την κάλυψη των αναγκών του.

Τώρα που άλλαξε η ανθρωπογεωγραφία και η διοίκηση ασκείται από κομματικούς εγκάθετους … το Τ.Α.ΥΠ.ΠΟ. αναβαπτίστηκε. Δεν είναι πια ¨αμαρτωλό¨ το πλαίσιο λειτουργίας του  αφού μόνο  «πας μη ΣΥΡΙΖΑΙΟΣ αμαρτωλός». 

Κι επειδή δεν α ρ κ (ε) ι το ΤΑΥ.ΥΠ.ΠΟ. ο ΣΥΡΙΖΑ κατασκευάζει κι ένα ακόμη νέο μοντέλο, διοίκησης- διαχείρισης πολιτιστικής κληρονομιάς,  μέσω Ν.Π.Ι.Δ.- εταιρειών,  ιδιοκτησίας ΤΑΠ.

Παράλληλα , ο κος Υφυπουργός, προτείνει σκληρή αναμόρφωση εργασιακών σχέσεων στο Δημόσιο.

Προτείνει εκ περιτροπής εποχιακή 4ήμερη και 6ήμερη εργασία του  προσωπικού φύλαξης  μουσείων και αρχαιολογικών χώρων και αντιμετώπιση της υπο-στελέχωσης του κλάδου,  με αυτοχρηματοδότηση προσλήψεων από τον ίδιο τον κλάδο,  δια της περικοπής αποδοχών του υφιστάμενου τακτικού προσωπικού.

Το τερμάτισε  ο κος Υφυπουργός της Αριστεράς.

Κύριε Υφυπουργέ,

 • Μήπως έχετε σκοπό να αλλάξετε και το εργασιακό καθεστώς του επιστημονικού κλάδου σας ;
 • Μήπως οι αρχαιολόγοι να απασχολούνται αποκλειστικά και μόνο κατά τις ανασκαφικές περιόδους;
 • Μήπως οι μηχανικοί, οι σχεδιαστές, οι φωτογράφοι κι οι εργατοτεχνίτες περιστασιακά όποτε υπάρχει ¨δουλίτσα¨ και οι διοικητικοί υπάλληλοι, μόνο όταν τους έχει ανάγκη η ¨παραγωγή¨,  και κατά προτίμηση αμειβόμενοι με το κομμάτι;

Αν δεν ήταν Υφυπουργός οι σκέψεις του κου Στρατή, θα ήταν μόνο αστείες.

Τώρα όμως, είναι θεσμικά άτοπες και επικίνδυνες για όλους τους εργαζομένους στο Δημόσιο

και τελικά για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου.

Γιατί δυστυχώς,  αναδεικνύουν το γεγονός ότι στο ΣΥΡΙΖΑ, δεν υπάρχει καμία συνειδητοποίηση της αξίας και της φύσης του έργου της φύλαξης της πολιτιστικής κληρονομιάς .

Η ΔΑΚΕ ΥΠ.ΠΟ. καταγγέλλει τον απόλυτο παραλογισμό που επικρατεί στο χώρο του Υπουργείου Πολιτισμού.

Κλειστά πωλητήρια, κλειστά αναψυκτήρια, ανυπαρξία στρατηγικού σχεδιασμού προσλήψεων και ρύθμισης ωραρίων λειτουργίας μουσείων και αρχαιολογικών χώρων, παντελή έλλειψη προσωπικού καθαριότητας και τελικά προσβολή,  της δημόσιας εικόνας της χώρας.

Τελευταία χρονιά,  ομαλής κι εύρυθμης λειτουργίας μουσείων και αρχαιολογικών χώρων ήταν το 2014.

Σύμφωνα με το τότε , μνημονιακό,  πρόγραμμα αναβάθμισης λειτουργίας μουσείων και αρχαιολογικών χώρων :

1 Απρίλη 2014 είχαμε προσλήψεις εκτάκτου προσωπικού ΣΟΧ όλων των ειδικοτήτων προς της έναρξης της θερινής περιόδου και καθολική εφαρμογή θερινού ωραρίου λειτουργίας μουσείων και αρχαιολογικών χώρων με ενιαίο ωράριο λειτουργίας πωλητηρίων ΤΑΠ.

Από το 2015 κι έκτοτε,  η πολιτική ηγεσία του ΥΠ.ΠΟ.Α. συστηματικά υποβαθμίζει το παραγόμενο στο ΥΠ.ΠΟ.Α. έργο, απαξιώνει ποικιλοτρόπως το προσωπικό στο σύνολό του και εργάζεται σκληρά για την επικράτηση ελαστικών μορφών εργασίας, την εμπορευματοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς με όχημα το ΤΑΠ και την αποδυνάμωση του συνδικαλιστικού κινήματος μέσω στοχοποίησης ισχυρών παραταξιακών ¨αντιπάλων¨ και λασπολογίας με στόχο την δημιουργία εντυπώσεων σε κάθε λογής.. ΣΥΡΙΖΑ chanel .

Στο πλαίσιο της λογικής του «παραλόγου» στο ΣΥΡΙΖΑ,  το ΤΑΠ προχώρησε σε απευθείας ανάθεση αξιολόγησης αιτήσεων πρόσληψης υπαλλήλων κατηγορίας ΔΕ πωλητών μέσω ΑΣΕΠ, σε ιδιωτική εταιρεία ¨Προώθησης Πωλήσεων¨,  με ότι αυτό συνεπάγεται για την παραβίαση προστασίας προσωπικών δεδομένων , την τήρηση των αρχών της ισότητας, διαφάνειας και αξιοκρατίας στο Δημόσιο.

Άραγε αυτό σκεφτόταν ο Συντακτικός νομοθέτης όταν πρόβλεψε την ίδρυση Ανεξάρτητης Αρχής διενέργειας προσλήψεων στο δημόσιο;

ή

μήπως βιάστηκαν κάποιοι να κάνουν ιδιωτικο-οικονομικού χαρακτήρα δράσεις στο Ν.Π.Δ.Δ. ΤΑΠ ;

 • Η ΔΑΚΕ ΥΠ.ΠΟ. καταγγέλλει απερίφραστα τις άνωθεν πρακτικές και εκφράζει την απορία της,  για το γεγονός ότι έως σήμερα κανένα πρωτοβάθμιο σωματείο εργαζομένων στο ΥΠ.ΠΟ.Α. και καμία άλλη συνδικαλιστική παράταξη στο ΥΠ.ΠΟ.Α.  δεν έχει καταγγείλει την συγκεκριμένη ενέργεια.

 

 • Η ΔΑΚΕ ΥΠ.ΠΟ. εκτιμά πως η ευθύνη για το σύνολο των ραγδαίων εξελίξεων στο ΥΠ.ΠΟ.Α. βαραίνει το σύνολο του συνδικαλιστικού κινήματος σε επίπεδο ΠΟΕ ΥΠΠΟ, για τα ¨αργά αντανακλαστικά¨  και την “καλή πίστη” που έως σήμερα επέδειξε  σε ¨ψευτοδεσμέυσεις¨,  με αποτέλεσμα τον νέο αιφνιδιασμό του συνδικαλιστικού κινήματος  από πλευράς πολιτικής ηγεσίας.

Είναι πασιφανές πως οι Ανακοινώσεις δε αρκούν.

 • Η ΔΑΚΕ ΥΠ.ΠΟ. σ΄ επίπεδο ΠΕΥΦΑ, κατήγγειλε ήδη, την ακατανόητη και απαράδεκτη παραμονή εκπροσώπων του προεδρείου της ΠΕΥΦΑ σε μία συζήτηση – διαβούλευση με αντικείμενο την ¨σκέψη¨ του Υφυπουργού Πολιτισμού  περί εκ περιτροπής απασχόλησης προσωπικού φύλαξης αρχαιοτήτων και κατάργησης πενθήμερης εργασίας  .

Η ΔΑΚΕ ΠΕΥΦΑ σε αντίθεση με την ΠΑΚ ΠΕΥΦΑ , «δεν τα συζητάει ΟΛΑ..» .

Κάποιες ¨σκέψεις¨  ΔΕΝ συζητιούνται.

Καταγγέλλονται  άμεσα,  δυνατά  και  ξεκάθαρα , από την ίδια την χρονική στιγμή που εκφράζονται,

για να καταλήξουν στον μόνο προορισμό που μπορεί να έχουν , στο καλάθι των αχρήστων.

 

 • Η ΔΑΚΕ ΥΠ.ΠΟ. με αφορμή την πρωτοβουλία μερίδας συνδικαλιστών για την έναρξη «συζήτησης» Εθνικών θεμάτων στο συνδικαλιστικό χώρο, εκφράζει την αποδοκιμασία της, έναντι κάθε απόπειρας διχασμού των εργαζομένων.

Απόπειρα που υπηρετούν  εντεταλμένα κομματικά ενεργούμενα,  που με τρόπο τουλάχιστον επιπόλαιο,  εμπλέκουν την συνδικαλιστική δράση με την Εθνική ευαισθησία και τον πατριωτισμό όλων των Ελλήνων, μετέχοντας σε ενέργειες προπαγάνδας ¨υπέρ¨ της συμφωνίας των Πρεσπών, για την ΠΓΔΜ .

Μια «συμφωνία» που θα κρίνει μόνο η πραγματικότητα και η ιστορία του μέλλοντος.

 

 • Η ΔΑΚΕ ΥΠ.ΠΟ. ως προς τις διαδικασίες ελέγχων στο ΥΠ.ΠΟ.Α. επαναλαμβάνει, πως δεν αντιμετωπίζει τις Ελεγκτικές Αρχές κατά το δοκούν.

Έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στις αρμόδιες Δημόσιες Ελεγκτικές Αρχές και την Ελληνική Δικαιοσύνη για την επίλυση οποιασδήποτε διαφοράς,  την απόδοση πάσης φύσεως ευθυνών όπου και εφόσον υπάρχουν αλλά και την αποκατάσταση της τιμής και αξιοπρέπειας συναδέλφων που πλήττεται,  σ΄ένα πολιτικο-συνδικαλιστικό παιχνίδι συκοφαντίας,  made by ΣΥΡΙΖΑ.

Ένα παιχνίδι,

 • Που δεν θέλουμε να πιστέψουμε πως προωθεί πορίσματα επιλεκτικά και «θάβει» άλλα σε συρτάρια.
 • Που δεν θέλουμε να διανοηθούμε, πως μπορεί ίσως και να παίζει κρυφτούλι με αμφισβητούμενης αξίας πτυχία και μεταπτυχιακά διοικητικών στελεχών.
 • Που δεν θέλουμε να σκεφτούμε , πως «μεταθέτει» στο χρόνο, αποφάσεις ΑΣΕΠ ή ΣΕΕΔΔ αλλά τρέχει πορίσματα Γ.Ε.Δ.Δ. . κατ΄ αποκλειστικότητα.

Η ΔΑΚΕ ΥΠ.ΠΟ. λέει σταθερά, ¨ΟΛΑ¨ τα πορίσματα αξιολογούνται το ίδιο και παίρνουν το δρόμο τους.

Η ΔΑΚΕ ΥΠ.ΠΟ.  λέει ¨΄ΟΛΑ¨ , σε ζητήματα μετατροπής εργασιακού καθεστώτος ¨ΔΕΝ¨ συζητιούνται.

Η ΔΑΚΕ ΥΠ.ΠΟ. και θέτει και τηρεί  όρια.

ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ τα ¨παίρνουν… ΟΛΑ¨ και τα ¨ΔΙΝΟΥΝ …ΟΛΑ¨.

ΑΡΚ(Ε)Ι… ως…. ΕΔΩ!

Share →

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *