22-05-2018

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Με αφορμή την ¨καθυστερημένη¨ ενημερωτική ανακοίνωση της ΠΕΥΦΑ της 17ης Μάιου 2018,

Η ΔΑΚΕ ΠΕΥΦΑ καταγγέλλει την παράταξη της ΠΑΚ ΠΕΥΦΑ,  για την ¨προσχώρηση ¨ στην πολιτική άποψη  περί κήρυξης Απεργιών,  μέσω Γενικών Συνελεύσεων .

Η θέση που διατυπώνει το Προεδρείο, σε σχέση με την ¨δικαιολογία¨ των αδικαιολόγητων,  αναφορικά με την αποκλειστικά από το Προεδρείο προκήρυξη και ανάκληση,  4ωρης στάσης εργασίας το Μ. Σάββατο (07-04-2018),  είναι άκρως βλαπτική για την θεσμική δυναμική της λειτουργίας των συνδικαλιστικών αντιπροσωπευτικών οργάνων. (Γενικό Συμβούλιο και Εκτελεστική Γραμματεία)

Η ΔΑΚΕ ΠΕΥΦΑ έχει ήδη ανοιχτά καταγγείλει τον τρόπο λειτουργίας της ΠΕΥΦΑ

σε προηγούμενη σχετική ανακοίνωσή της .

Συγκεκριμένα :

Καταγγέλλει το προεδρείο της ΠΕΥΦΑ για την αμφιθυμία που εκφράζει  σταθερά,  σε σχέση με  το ζήτημα των εκδηλώσεων και την υπερωριακή απασχόληση του προσωπικού εκτός ωραρίου λειτουργίας χώρων και μουσείων. 

Το ζήτημα των «εκδηλώσεων», με εθελοντική συμμετοχή του προσωπικού φύλαξης αρχαιοτήτων ή με την προσφορά δυνητικής αμοιβής σε κοινωνικούς σκοπούς,  το άνοιξε εξ αρχής η ΠΑΚ ΠΕΥΦΑ, η οποία φέρει και ακέραιη την ευθύνη, της έως σήμερα διαχείρισής του. Αφού ¨φλερτάρισε¨ επί χρόνια ,με την «θεσμοθέτηση» της αμισθί εργασίας στις εκδηλώσεις,  εξυπηρετώντας μικροπολιτικές σκοπιμότητες , ακολούθησε μία περιστασιακή τακτική διεκδίκησης.

Ενδεικτικά κι  επί  της παρούσας  περιόδου,

Η ΔΑΚΕ ΠΕΥΦΑ καταγγέλλει την πρόσφατη δράση του προεδρείου για τον εμπαιγμό που υπέστησαν μόλις πρόσφατα, συνάδελφοι στο Ναύπλιο , όταν ανταποκρίνονταν στο κάλεσμα για «σθεναρή στάση» άρνησης συμμετοχής   σε προγραμματισμένες εκδηλώσεις,  μέχρι και παραμονής αυτών, για να «έρθει» να ανακληθεί το «σθένος» εκ μέρους του προεδρείου, με διαβεβαιώσεις περί «ακάλυπτων» υποσχετικών λύσης του ζητήματος.  Απόδειξη,  το «Δελτίο Τύπου» ΠΕΥΦΑ της 22-05-2018,  σχετικά με το θέμα.

Η ΔΑΚΕ ΠΕΥΦΑ αποδοκιμάζει ηχηρά, την ακατανόητη ενέργεια ανάρτησης αλληλογραφίας ΠΕΥΦΑ και διοίκησης ΒΧΜ, μέσω της οποίας δημοσιεύεται δύναμη και θέσεις προσωπικού ασφαλείας του ΒΧΜ ( βλ. Ανάρτηση ΠΕΥΦΑ 23-04-2018). Η απερίσκεπτη αυτή ενέργεια από πλευράς προεδρείου θέτει σε κίνδυνο προσωπικό και χώρο κι εκθέτει ανεπανόρθωτα το κύρος του κλάδου.

Επί του συγκεκριμένου και ανεξάρτητα από την άνωθεν κριτική που εκ της θεσμικής θέσης της παράταξης επιβάλλεται,  αποσαφηνίζουμε προς πάσα κατεύθυνση :

Η ΔΑΚΕ ΠΕΥΦΑ συμμετέχει σταθερά στις αγωνιστικές διεκδικήσεις του κλάδου

Επί πλέον , σε σχέση με την λειτουργία της ΠΕΥΦΑ,

Η ΔΑΚΕ ΠΕΥΦΑ επιφυλάσσεται για την λήψη των ικανών και αναγκαίων νόμιμων μέτρων σε σχέση με την αρνητική στάση του προεδρείου, στην διεκπεραίωση διαδοχικών αιτημάτων παροχής στοιχείων (πρακτικά Γ.Σ. – Διοικ. κ.α.) που εκκρεμούν επ΄ αόριστο .

Η ΔΑΚΕ ΠΕΥΦΑ επισημαίνει εκ νέου ότι,  παρατηρείται συστηματικά η τακτική ¨απόκρυψης¨ εγγράφων επιστολών – καταγγελιών συναδέλφων προς το Γ.Σ. της ΠΕΥΦΑ .

Γι αυτό το λόγο,  η ΔΑΚΕ ΠΕΥΦΑ παρακαλεί τα μέλη της ΠΕΥΦΑ , όπως κοινοποιούν απευθείας στο mail της παράταξης  dake.yppot@gmail.com  κάθε επιστολή-διαμαρτυρία-καταγγελία που επιθυμούν να φτάσει άμεσα σε γνώση της παράταξης.

Αναφορικά δε,  με τα επίσημα πρόσφατα προγραμματισμένα ραντεβού με την πολιτική ηγεσία ,  αυτά πράγματι «ανακοινώθηκαν»  ως «προσκλητήρια» σ΄ επίπεδο παρατάξεων,  που κλήθηκαν όμως ,  στην  βάση της κοινής  «παράστασης».

Η ΔΑΚΕ ΠΕΥΦΑ ¨παράσταση¨ δεν  προσφέρει  

Η συμμετοχή της παράταξης σε θεσμικές συζητήσεις,  προϋποθέτει την προγενέστερη συμμετοχή της παράταξης στη σύνταξη σχεδίου δράσης  κοινής αποδοχής  ή  ανάπτυξης ενδεχομένως διακριτών προτάσεων που αποτελούν αντικείμενο διαλόγου στα αρμόδια θεσμικά συνδικαλιστικά όργανα.

Δεν μπορεί,  το προεδρείο της ΠΕΥΦΑ, μία μέρα πριν το τελευταίο ραντεβού με την πολιτική ηγεσία για το θέμα των ¨εκδηλώσεων¨, να πραγματοποιεί σειρά θεσμικών επαφών (βλ. ΤΑΠ) χωρίς να ενημερώνει κανέναν για τα αποτελέσματα αυτών και να ¨καλεί¨ προσχηματικά , τις παρατάξεις στο «διάλογο» της επόμενης μέρας,  με την πολιτική ηγεσία.

Η ΔΑΚΕ ΠΕΥΦΑ συμμετέχει  ενεργά  με  προτάσεις , δράσεις και  σχέδια,

 σε όλα τα αρμόδια θεσμικά όργανα.

Η ΔΑΚΕ ΠΕΥΦΑ αναλαμβάνει πρωτοβουλίες στην περίπτωση έλλειψης κοινής οργάνωσης .

Σε κάθε περίπτωση,  η ΔΑΚΕ ΠΕΥΦΑ δεν  εκτελεί ρόλο ¨παραστάτη¨ σε «άγνωστο» σχέδιο δράσης με  «άκυρες» και ενίοτε επιζήμιες προτάσεις.

Στο άνωθεν πλαίσιο :

  • Η ΔΑΚΕ ΠΕΥΦΑ ως αποδέκτης καταγγελίας συναδέλφων του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης ενημερώνει τα μέλη της ΠΕΥΦΑ,  για την πρόσφατη επαναλειτουργία του πωλητηρίου του ΤΑΠ με διάθεση προσωπικού φύλαξης – πληροφόρησης .

Υπενθυμίζει ,την ενεργή συνδικαλιστική ιδιότητα Αρχιφύλακα  και Αναπληρωτή Αρχιφύλακα, που συναινούν στην διάθεση προσωπικού φύλαξης για την λειτουργία πωλητηρίου , αντίθετα με τις σχετικές αποφάσεις  Γ.Σ. ΠΕΥΦΑ . Σύμφωνα δε με τα καταγγελλόμενα,  η ίδια συναινετική τακτική ακολουθείται έως τώρα  και για την οργάνωση εκδηλώσεων πέραν του ωραρίου λειτουργίας του μουσείου.

Η  «ειλικρινής»  ΠΑΚ ΠΕΥΦΑ  καλείται  όπως  διερευνήσει  τα  καταγγελλόμενα και εκφράσει θέση.

  • Η ΔΑΚΕ ΠΕΥΦΑ καταγγέλλει απερίφραστα την τακτική χρήσης εντολών προσφοράς εργασίας για την άμεση μετακίνηση προσωπικού φύλαξης. Συγκεκριμένα καταγγέλλει την ενέργεια της  πολιτικής ηγεσίας  που καλεί Διευθύνσεις μουσείων και αρχαιολογικών χώρων,  όπως υποδείξουν άμεσα προσωπικό φύλαξης για μετακίνηση και προσφορά εργασίας στο ΒΧΜ τους επόμενους 8 μήνες (20 υπάλληλοι από ΕΦΑπΑ , ΕΑΜ και Εθνική Πινακοθήκη)

Το προσωπικό φύλαξης  δεν θα επωμιστεί την πολιτική – διοικητική ανεπάρκεια

 κι έλλειψη προγραμματισμού εκ μέρους της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠ.ΠΟ.Α.

Αναμένουμε την «τεκμηριωμένη» θέση και του προεδρείου της ΠΕΥΦΑ , το οποίο και καλούμε όπως ενεργήσει άμεσα για την ανάκληση του σχετικού εγγράφου.

Καταληκτικά,  για την παρούσα φάση,

  • Η ΔΑΚΕ ΠΕΥΦΑ καταγγέλλει την απόπειρα έκδοσης ¨φωτογραφικού τύπου¨ προκήρυξης πρόσληψης 200 αρχαιοφυλάκων.

Ιστορικό:

Όπως έχει ήδη επαληθευτεί με το υπ αρ. ΥΠ.ΠΟ.Α/ΓΔΔYΗΔ/ΔΔΑΑΔ/ΤΔΑΑΔΤΠ/556585/43626/41331/32589-28 Δεκεμβρίου 2017,  προς το ΑΣΕΠ  έγγραφο,  το ΥΠ.ΠΟ.Α. πρότεινε,  ως κύριο προσόν διορισμού , πέραν των οριζόμενων στο Π.Δ. 50/2001 (Προσοντολόγιο Δημοσίου) που είναι ο ομώνυμος τίτλος ΔΕ επαγγελματικής κατάρτισης επιπέδου 5 , ΙΕΚ με ειδικότητα « Φύλακας μουσείων και αρχαιολογικών χώρων» , την γνώση ξένη γλώσσας σε επίπεδο «πολύ καλά».

Στις 28 Δεκέμβρη 2017 όμως, οπότε και εστάλη το συγκεκριμένο έγγραφο ίσχυε ακόμη το Π.Δ.104/2014 (πρώην Οργανισμός ΥΠ.ΠΟ.Α) που έθετε ως πρόσθετο τυπικό  προσόν διορισμού την γνώση ξένης γλώσσας σ΄ επίπεδο “μέτριο”.

Το ΥΠ.ΠΟ.Α. έχει ήδη εκδώσει  μία διοικητική πράξη , αναφερόμενη σε μελλοντικό Π.Δ. του οποίου φυσικά ο αριθμός και το ΦΕΚ είναι ανύπαρκτα,  τον χρόνο έκδοσης της συγκεκριμένης διοικητικής πράξης.

Γεγονός που εκθέτει ανεπανόρθωτα την πολιτική ηγεσία.

Το Ιανουάριο του 2018 το ΥΠ.ΠΟ.Α. επανέρχεται , με νέο έγγραφο προς το ΑΣΕΠ , ενημερώνοντας το ΑΣΕΠ για την έκδοση του νέου Οργανισμού ΥΠ.ΠΟ.Α. Π.Δ.4/2018 και την ¨μεθοδευμένη¨ πρόβλεψη γνώσης ξένης γλώσσας σ΄ επίπεδο τουλάχιστον ¨καλή¨ ως πρόσθετο προσόν διορισμού.

Στην δεύτερη αυτή διοικητική πράξη το ΥΠ.ΠΟ.Α. εμμένει στην πρότασή του ενώ  «αξιώνει» ένα επιπλέον κριτήριο συμμετοχής στον διαγωνισμό,  την προϋπηρεσία ενός έτους στην ειδικότητα. (Βλ.: ΥΠ.ΠΟ.Α./ΓΔΔYΗΔ/ΔΔΑΑΔ/ΤΔΑΔΤΠ/42268/3637/3475/2661/30-01-18)

Τα γεγονότα καταδεικνύουν τον ορισμό του σχεδιασμού «φωτογραφικής»  προκήρυξης.

Το ΑΣΕΠ ως Ανεξάρτητη Αρχή αντιπροτείνει σχέδιο προκήρυξης   που πληρεί , κριτήρια  νομιμότητας

και ανακόπτει τους πελατειακούς σχεδιασμούς της πολιτικής ηγεσίας.

Έκτοτε (16-04-2018) η έκδοση της προκήρυξης  καθυστερεί αναίτια και αδικαιολόγητα.

  • Η ΔΑΚΕ ΠΕΥΦΑ καταγγέλλει απερίφραστα την αιφνιδιαστική και παρεκκλίνουσα της αρχής της νομιμότητας , τακτική , της μεθοδευμένης «αλλαγής» απαιτούμενων ΤΥΠΙΚΩΝ προσόντων διορισμού.
  • Η ΔΑΚΕ ΠΕΥΦΑ απορεί για το γεγονός της σχετικής «άγνοιας» , του προεδρείου της ΠΕΥΦΑ  που δεν ¨παίζει πολιτικά παιχνίδια¨ .

Η ΔΑΚΕ ΠΕΥΦΑ καλεί το προεδρείο της ΠΕΥΦΑ όπως διατυπώσει επίσημα θέση, έναντι της εξέλιξης του κλάδου,τόσο ως προς τα τυπικά προσόντα διορισμού και κατάταξης σε αυτόν, όσο και ως προς την υπηρεσιακή εξέλιξη στον κλάδο σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στον δημοσιοϋπαλληλικό κώδικα.

Η ΔΑΚΕ ΠΕΥΦΑ καλεί το προεδρείο της ΠΕΥΦΑ που δεν ¨εξυπηρετεί προσωπικά συμφέροντα¨ να καταδικάσει απερίφραστα την κυβερνητική τακτική μεθόδευσης έκδοσης φωτογραφικού τύπου προκηρύξεων .

Η ΔΑΚΕ ΠΕΥΦΑ ενημερώνει , πως δεν παρίσταται σε «άγνωστα» σχέδια δράσης.

Η ΔΑΚΕ ΠΕΥΦΑ  ενεργεί διαχρονικά,

άμεσα  και  αποτελεσματικά  

για  την  προάσπιση των  δικαιωμάτων και συμφερόντων  του  κλάδου.

Share →

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *