Αθήνα 04/04/2018

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Η ΔΑΚΕ ΠΕΥΦΑ με γνώμονα το συμφέρον του συνόλου των υπαλλήλων φύλαξης αρχαιοτήτων συμμετέχει σταθερά σε κάθε κινητοποίηση του κλάδου, σε κάθε εποικοδομητική δράση της ΠΕΥΦΑ και σε ουσιαστικό διάλογο στα επίσημα θεσμοθετημένα όργανα.

Όπου οι θέσεις της ΔΑΚΕ, συγκλίνουν με τις θέσεις τις πλειοψηφίας της ΠΕΥΦΑ και υπάρχει κοινό  διεκδικητικό πλαίσιο για τον κλάδο,  η ΔΑΚΕ είναι παρούσα.

Είναι σίγουρο πως απέναντι μας βρίσκονται βλαπτικές πολιτικές της κυβέρνησης και η ανατροπή τους  είναι ο κοινός παρονομαστής της δια – παραταξιακής μας δράσης.

Αυτό όμως δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση,  πως δεν υπάρχουν σαφώς διακριτές απόψεις σε επίπεδο τακτικής διεκδίκησης για  πολλά επί μέρους ζητήματα και ενδεχομένως σοβαρή διάσταση απόψεων σε ορισμένα από αυτά.

Για την ενημέρωση του προσωπικού φύλαξης αρχαιοτήτων:

Η ΔΑΚΕ ΠΕΥΦΑ στο πλαίσιο της τελευταίας διευρυμένης εκτελεστικής , σε έκτακτη συνεδρίασή της στις 27/3/2018,  σε συνέχεια εισήγησης του Προέδρου για άμεσες κινητοποιήσεις , διατύπωσε επιφυλάξεις σε σχέση με το χρόνο εξαγγελίας και υλοποίησης αυτών.

Υπογράμμισε την ανάγκη αξιολόγησης των όποιων αποτελεσμάτων έχει ο διάλογος που βρίσκεται σε εξέλιξη με την πολιτική ηγεσία μετά την τελευταία κινητοποίηση μας στις 2 Μάρτη 2018 και πρότεινε  την από κοινού διαπαραταξιακή χάραξη κλαδικού διεκδικητικού πλαισίου  και κλιμάκωσης δράσεων και κινητοποιήσεων που  κρίνονται αναγκαίες δεδομένης της απραξίας ΥΠ.ΠΟ.Α.

Η ΔΑΚΕ ΥΠ.ΠΟ. ξέρει να απαντάει στις προκλήσεις και το έχει διαχρονικά αποδείξει.

Η προώθηση των κλαδικών θεμάτων  του φυλακτικού προσωπικού είναι υπ΄ αριθμόν 1 … προτεραιότητα   για το Γ.Σ. της ΠΕΥΦΑ και κατά τη ΔΑΚΕ  ΠΕΥΦΑ,  είναι σίγουρα πολύ περισσότερα από αυτά που ήδη προβάλλονται σε ανακοινώσεις της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΠΕΥΦΑ.

Στην ίδια τελευταία διευρυμένη εκτελεστική η ΔΑΚΕ, έθεσε και σοβαρούς  προβληματισμούς   για την  ολιγωρία  της  διοίκησης  της  ΠΕΥΦΑ,  στην από κοινού   ad hoc  επέμβαση του σωματείου σε καθημερινά προβλήματα συναδέλφων ανά περιφερειακή υπηρεσία.

Η ΔΑΚΕ ΠΕΥΦΑ  διαμαρτυρήθηκε για το γεγονός ότι , ομαδικές επιστολές συναδέλφων προς το Γ.Σ. της ΠΕΥΦΑ (τουλάχιστον 3) δεν κοινοποιήθηκαν στην παράταξη , από το Προεδρείο,  που φέρει στο ακέραιο την ευθύνη κάθε χρονικής καθυστέρησης ¨αντίδρασης¨ του επίσημου συνδικαλιστικού οργάνου επί των συγκεκριμένων ζητημάτων.

Συγκεκριμένα :

Α.  Υπόθεση Δ. Λόφοι. – Εφορεία Αρχαιοτήτων πόλεως Αθηνών

Επί μήνες η ΠΕΥΦΑ είναι «γνώστης»  των σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι συνάδελφοι υπηρετούντες στους Δυτικούς Λόφους (χώροι πέριξ Ακρόπολης) στην ΕΦΑ π Α.

Προβλήματα που άπτονται της μορφολογίας, έκτασης και του ιδιότυπου χαρακτήρα του χώρου,  (μη περιφραγμένος ανοιχτός αρχαιολογικό χώρος) της έξαρσης εγκληματικότητας εντός χώρου και της συστηματικής, την τελευταία διετία υποστελέχωσης του.

  • Η ΔΑΚΕ ΠΕΥΦΑ καλεί την πολιτική ηγεσία όπως λάβει τα ικανά και αναγκαία μέτρα εντατικοποίησης της αστυνόμευσης στην ευρύτερη περιοχή, για την προστασία εργαζομένων, πολιτών, επισκεπτών και δημόσιας εικόνας της χώρας, που πλήττεται  σοβαρά.
  • Η ΔΑΚΕ ΠΕΥΦΑ, καλεί την διοίκηση της Εφορείας Αρχαιοτήτων πόλεως Αθηνών:
  1. Όπως εκδώσει, διοικητική πράξη τοπογραφικής οριοθέτησης επί μέρους χώρων φύλαξης αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, εντός ευρύτερης έκτασης  Δ. Λόφων, βάσει των προβλεπόμενων στην ισχύουσα σχετική νομοθεσία και νομολογία, προκειμένου να υπάρχει και «οριοθέτηση» εφαρμογής κανονισμών και ευθύνης φύλαξη,  που δεν  μπορεί να είναι γενική και αόριστη ή αντικείμενο διαξιφισμών φυλακτικού προσωπικού και εκπροσώπων άλλων υπηρεσιών (ΕΛΑΣ, Πυροσβεστικό Σώμα, Δήμος Αθηναίων, κ.λ.π.)

Η ως άνω διοικητική πράξη αποτελεί πάγιο αίτημα των υπηρετούντων στο χώρο συναδέλφων .

  1. Συνάρτηση της άνωθεν αναφερόμενης «οριοθέτησης» , καλεί επίσης την διοίκηση της ΕΦ.Α.π.Α. να μεριμνήσει για την ενίσχυση του φυλακτικού προσωπικού, με τον ικανό και αναγκαίο αριθμό, κοινής υπηρεσίας δύο ατόμων ανά πόστο και βάρδια, για προφανείς λόγους ασφαλείας.  Ειδικά ενόψει της εσωτερικής κατανομής δύναμης έκτακτου προσωπικού ΣΟΧ 1/2018.

Σημειώνουμε,  την υψηλή επισκεψιμότητα του χώρου λόγω του φυσικού κάλους του ως χώρος αναψυχής και οπτικής επαφής με τον ιερό βράχο της Ακρόπολης, της λειτουργίας και  των συστηματικών επισκέψεων-εκδηλώσεων αστεροσκοπείου ¨Δωρίδη¨ εντός χώρου, της λειτουργίας του Ιερού ναού του Αγίου Δημητρίου και της συστηματικής τέλεσης μυστηρίων,  την συνεχή επίσημη διάθεση του χώρου για την διοργάνωση εκδηλώσεων και βεβαίως του  εξαιρετικού αρχαιολογικού του ενδιαφέροντος, αφού περιλαμβάνει τον αρχαιολογικό χώρο της Πνύκας.

Β. Υπόθεση  Υπηρεσίας προσωπικού φύλαξης  αρχαιοτήτων στο ΚΕΛΕΣΣ

Εδώ και μήνες, υπάρχει έγγραφη διαμαρτυρία συναδέλφων νυχτοφυλάκων που υπηρετούν στο Κ.Ε.Λ.Ε.Σ.Σ. και δεν λαμβάνουν  το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας  όπως όλοι οι συνάδελφοι  νυχτοφύλακες σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους.

Υπενθυμίζουμε ότι οι συνάδελφοι αυτοί τοποθετήθηκαν στο Κ.Ε.Λ.Ε.Σ.Σ. ,  είτε αυτοδίκαια σε οργανική θέση είτε υπό καθεστώς διάθεσης από άλλη περιφερειακή υπηρεσία.  Με αίσθημα ευθύνης, συμβάλουν τα μέγιστα στο κομβικό έργο υποστήριξης  της φύλαξης  μουσείων και αρχαιολογικών χώρων σε όλη την Ελλάδα και κατ επέκταση,  παροχής αισθήματος ασφάλειας και άμεσης συνδρομής σε περίπτωση ανάγκης,  στο σύνολο του φυλακτικού προσωπικού. 

Η ΔΑΚΕ ΠΕΥΦΑ καλεί την πολιτική ηγεσία όπως μεριμνήσει άμεσα για την ά ρ σ η της βλαπτικής υπηρεσιακής μεταβολής  των νυχτοφυλάκων συναδέλφων στο ΚΕΛΕΣΣ , με ρύθμιση αναδρομικού χαρακτήρα .

Η ΔΑΚΕ ΠΕΥΦΑ αναφέρεται ενδεικτικά και μόνο,  στις δύο αυτές υποθέσεις ομάδων συνάδελφων που προσέφυγαν  στο σωματείο ΤΟΥΣ  για την συνδρομή ΤΟΥ, σύμφωνα με τους καταστατικούς του σκοπούς  κι επιφυλάσσεται για άλλες υποθέσεις που ενδεχομένως και να αγνοεί,  μ΄ ευθύνη της διοίκησης της ΠΕΥΦΑ.

Η  ΔΑΚΕ  ΠΕΥΦΑ δια της παρούσας ενημερώνει, ότι δεν έχει καμία συμμετοχή στο πρόσφατο Δελτίο Τύπου της ΠΕΥΦΑ περί «υ π ε ρ ά σ π ι σ η ς» ΚΑΣ και Γενικής Γραμματέως ΥΠ.ΠΟ.Α., που σίγουρα δεν χρειάζεται.

Η ΔΑΚΕ, επιφυλάσσεται για την «γνώμη» της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΠΕΥΦΑ που κατά δικό της τεκμήριο,  έχει και «γνώση»…

Η ΔΑΚΕ ΠΕΥΦΑ :

  • Καλεί την διοίκηση της ΠΕΥΦΑ, όπως ακολουθήσει την πρωτοβουλία δράσης της ΔΑΚΕ ΠΕΥΦΑ και συνδράμει στην κατεύθυνση προώθησης  και ικανοποίησης των δίκαιων αιτημάτων των συναδέλφων μας.
  • Καλεί την Εκτελεστική Γραμματεία, να διευρύνει το πλαίσιο των κλαδικών διεκδικήσεων της ΠΕΥΦΑ και εφόσον κριθεί σκόπιμο να εξαγγείλει ΔΥΝΑΜΙΚΕΣ απεργιακές κινητοποιήσεις αμέσως μετά το Πάσχα.

Κινητοποιήσεις απάντηση,  στην συστηματική συκοφαντική δυσφήμηση του κλάδου, στην συγκαλυμμένη απόπειρα «αλλοτρίωσης» ΤΑΠ μέσα από την μεθοδευμένη διάλυση ΤΑ.ΥΠ.ΥΠ.ΠΟ. , στις επικείμενες απολύσεις,  τις αόρατες προσλήψεις,   τις συνδικαλιστικές διώξεις και την τοποθέτηση των δίκαιων αιτημάτων συναδέλφων στον πάγο …της «αριστεράς».

Η ΠΕΥΦΑ ενωμένη μπορεί να ανατρέψει  μασκαρεμένα σχέδια αριστερών ιδιωτικοποιήσεων .

Υπερκείμενο όλων στην ΠΕΥΦΑ είναι ο δημόσιος χαρακτήρας φύλαξης και προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς και στην κατεύθυνση της προάσπισης αυτού θα είμαστε πάντα ..

ΟΛΟΙ  ΜΑΖΙ

     Προχωράμε  με αλήθεια…. από  τις  Σ Κ Ε Ψ Ε Ι Σ   στις   Δ Ρ Α Σ Ε Ι Σ .-    

Καλή Α ν ά σ τ α σ η σε όλους!

Share →

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *