6 Ιουνίου 2012 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ / ΔΑΚΕ ΑΡΧΑΙΟΦΥΛΑΚΩΝ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΔΑΚΕ ΠΕΥΦΑ 6 ΙΟΥΝΙΟY 2012

6 ΙΟΥΝΙΟΥ 2012

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Στα πλαίσια της τακτικής περιοδικής ενημέρωσης των συναδέλφων για τις θέσεις, προτάσεις, δράση κι ενέργειες της ΔΑΚΕ ΠΕΥΦΑ για την προαγωγή και προάσπιση εργασιακών κεκτημένων του κλάδου μας, θεωρούμε σκόπιμο να σας ενημερώσουμε σύντομα για μια σειρά από τρέχοντα θέματα.

ΕΚΛΟΓΕΣ ΠΕΥΦΑ 2012

Η ΔΑΚΕ ΠΕΥΦΑ μετά τις εκλογές του Μαρτίου 2012 στη ΠΕΥΦΑ, ανεδείχθει δεύτερη δύναμη στο κλάδο των αρχαιοφυλάκων του ΥΠ.ΠΟ.Τ.με 5 έδρες .
Η ΔΑΚΕ ΠΕΥΦΑ προέβη σε όλες τις νόμιμες διαδικασίες για την προστασία των αρχαιρεσιών από κάθε είδους … «λάθη» πριν, κατά τη διάρκεια και αμέσως μετά από αυτές.

 •  Με σεβασμό στην επιλογή της πλειοψηφίας των συναδέλφων να εμπιστευθεί εκ νέου και κατ΄ απόλυτη πλειοψηφία την παράταξητης ΠΑΚΑ ΠΕΥΦΑ
 • Με πλήρη γνώση της περιρρέουσας κατάστασης, τόσο σε ότι αφορά την εξέλιξη εργασιακών/ κλαδικών θεμάτων όσο και τις εξελίξεις σε κοινωνικό , οικονομικό και πολιτικό επίπεδο
 • Με αίσθημα ευθύνης,

η ΔΑΚΕ ΠΕΥΦΑ συνεκτιμώντας όλα τα παραπάνω, παραμένει εκτός Εκτελεστικής Γραμματείας της ΠΕΥΦΑ .

Είμαστε εκτός Εκτελεστικής Γραμματείας εφόσον η δια-παραταξιακή εκπροσώπηση στην Εκτελεστική Γραμματεία δεν θα μπορούσε στην παρούσα φάση να έχει ρόλο ουσιαστικό επειδή :

 •  Η απόλυτα πλειοψηφούσα παράταξη δύναται θεσμικά να λαμβάνει αποφάσεις μόνη της
 •  Μέχρι σήμερα δεν έχει συνταχτεί ένα πλαίσιο δράσης από πλευράς ΠΑΚΑ Αρχαιοφυλάκων, στο οποίο και να συγκλίνουμε σε επίπεδο προγραμματισμού.

Ωράρια εργασίας και Ωράρια Λειτουργίας Μουσείων και Αρχαιολογικών Χώρων.
Η ΔΑΚΕ ΠΕΥΦΑ ανταποκρινόμενη στις προσκλήσεις του Προεδρείου της ΠΕΥΦΑ, συμμετέχει σε συνεδριάσεις διευρυμένης Εκτελεστικής Γραμματείας καταθέτοντας απόψεις, προτάσεις προς διαβούλευση κι αξιοποίηση. Εκφράζοντας την βούληση των συναδέλφων, η ΔΑΚΕ ΠΕΥΦΑ διατύπωσε τις παρακάτω σχετικές με τα ωράρια λειτουργίας Αρχαιολογικών Χώρων και Μουσείων θέσεις.

 •   Αυστηρή τήρηση της νομιμότητας σε ότι αφορά τα ωράρια εργασίας του φυλακτικού προσωπικού βάσει της σχετικής Υπουργικής Απόφασης του Δεκεμβρίου του 2011 ΦΕΚ 2883/20.12.11
 •   Λειτουργία Αρχαιολογικών Χώρων και Μουσείων σε διευρυμένο θερινό ωράριο αν και εφόσον υπάρχει επάρκεια του αναγκαίου προσωπικού.
 • Σχετικά με την προσαρμογή του ωραρίου εργασίας σε ωράριο λειτουργίας 9:30π.μ.-16:30μ.μ. ή 10:00π.μ.-17:00μ.μ. η ΔΑΚΕ ΠΕΥΦΑ αφού υπενθυμίσει … τις προβλέψεις της παράταξης, πολύ πριν τις εκλογές της ΠΕΥΦΑ, προβλέψεις που επαληθεύονται άμεσα και επιτακτικά ….
 •   Επιμένει στην υπαρκτή πλέον διοικητική διάκριση Ωραρίων Εργασίας Φυλακτικού Προσωπικού και Ωραρίων Λειτουργίας Αρχαιολογικών Χώρων .
 •   Θεωρεί ως απόλυτα αναγκαία για λειτουργικούς λόγους, την θέσπιση της 8ης πρωινής, ως ώρα έναρξης λειτουργίας κεντρικών Αρχαιολογικών Χώρων όπως η Ακρόπολη, η Κνωσός, η Αρχαία Ολυμπία, οι Δελφοί κ.α.
 •   Κατανοεί την κατά περίπτωση προσαρμογή ωραρίων λειτουργίας συγκεκριμένων κατά τόπους Αρχαιολογικών Χώρων και Μουσείων προς εξυπηρέτηση εξειδικευμένων αναγκών τοπικών κοινωνιών πάντα σε συνεννόηση και με την σύμφωνη γνώμη των υπηρετούντων στους εν λόγω χώρους συναδέλφων. (π.χ. Σπιναλόγκα, Ακρωτήρι Θήρας κ.λ.π.)

Η περίοδος που διανύουμε απαιτεί αυξημένη προσοχή στο χειρισμό τόσο ευαίσθητων θεμάτων.

Η ανάγκη διεύρυνσης ωραρίων λειτουργίας Αρχαιολογικών Χώρων και Μουσείων τους θερινούς μήνες είναι μια πραγματικότητα, όπως πραγματικότητα είναι η έλλειψη προσωπικού κι η καθυστέρηση των εποχικών προσλήψεων.
Δεδομένης της όλης κατάστασης,

 •  Της επαναλαμβανόμενης επίθεσης των ΜΜΕ και όλων των φορέων του Τουρισμού,
 • Των επικοινωνιακού χαρακτήρα εξαγγελιών περί αναμόρφωσης της υπηρεσίας φύλαξης αρχαιοτήτων και την ανάθεση μελέτης και υποβολής σχετικών προτάσεων, σε ομάδα εργασίας που όρισε ο πρώην Υπουργός κος Π. Γερουλάνος και από την οποία εξαίρεσε τους ίδιους τους φύλακες!!! Ομάδα που συνεχίζει τις εργασίες της με τις ευλογίες της νέας υπηρεσιακής Υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού.
 •  Τις επαναλαμβανόμενες «φωνές» εντός και εκτός ΥΠ.ΠΟ. που θέτουν θέμα πρόσληψης security
 •  Την γνωστή σε όλους μας «αξιολόγηση» υπηρεσιών στο δημόσιο που έρχεται με στόχο τον περιορισμό αυτού
 •  Το νέο μοντέλο προσλήψεων στον κλάδο μας, μέσω ΜΚΟ για την απορρόφηση του ΕΣΠΑ

Η ΔΑΚΕ ΠΕΥΦΑ, αξιολόγησε πως για τη διασφάλιση του συμφέροντος των συναδέλφων στο μέλλον, και την ενασχόλησή μας με θέματα πολύ σοβαρότερα,
το θέμα «Ωράρια» έπρεπε να επιλυθεί άμεσα με την εφαρμογή μιας χρυσής τομής.

Έτσι στήριξε στην τελική φάση των διαβουλεύσεων την πρόταση εφαρμογής μεταβατικού θερινού ωραρίου λειτουργίας Αρχαιολογικών Χώρων 08:00π.μ.-15μ.μ. και Μουσείων 09:00π.μ.-16:00μ.μ. για αυστηρά περιορισμένο χρονικό διάστημα μέχρι την πρόσληψη έκτακτου προσωπικού οπότε και επίκειται νέα διαμόρφωση ωραρίων λειτουργίας Αρχαιολογικών Χώρων και Μουσείων.

Κεντρικό σημείο αναφοράς στη διαμόρφωση θέσεων της ΔΑΚΕ ΠΕΥΦΑ ήταν , είναι και θα είναι οι άνθρωποι, οι εργαζόμενοι φύλακες αρχαιοτήτων.
Σε καμία περίπτωση η εξυπηρέτηση μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων που μετά λύπης μας διαπιστώνουμε πως εξυπηρετεί η πλειοψηφούσα ΠΑΚΑ για μία ακόμη φορά .

Με αφορμή την ¨Ανακοίνωση¨ της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΠΕΥΦΑ την 6η Ιουνίου 2012 αναφέρουμε πως αν και λίγη σημασία έχει… για τον κάθε συνάδελφοπου καλείται τελικά να αλλάξει ωράριο εργασίας,

αν το «χρεωθεί» ο κ. Αλιβιζάτος, ο κ. Γερουλάνος ή η κα. Καραπαναγιώτη ,

για την αποκατάσταση της εσφαλμένης εντύπωσης που επιχειρεί η ΠΑΚΑ να διαμορφώσει, επιβάλλεται να λάβουμε όλοι υπόψη μας πως :

Το όλο θέμα …«τρέχει» από τον περασμένο μήνα. Ανέκυψε πριν τι Εθνικές Εκλογές του Μαΐου 2012 και οι παράγοντες που το επηρεάζουν είναι σίγουρα σύνθετοι.

Η προεκλογική περίοδος ήταν εκείνη που «επέβαλε» την έντεχνη απουσία και αποφυγή συνάντησης του καθ΄ ύλη αρμόδιου για το θέμα Υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού, με την ΠΕΥΦΑ .

Θέμα που καθόλου τυχαία, η ιεραρχικά τότε υπεύθυνη πολιτική ηγεσία (Π. Γερουλάνος) και η συνδικαλιστικά προσκείμενη σ΄ αυτήν πλειοψηφούσα παράταξη της ΠΑΚΑ Αρχαιοφυλάκων, προσπάθησαν να μετατοπίσουν αποκλειστικά και μόνο στον Υφυπουργό κ. Π. Αλιβιζάτο.

Σε πρώτη φάση, προ μηνός, αρνηθήκαμε με ομόφωνη απόφαση την οποιαδήποτε τροποποίηση ωραρίων και συμφωνήσαμε την συζήτηση του θέματος από μηδενική βάση με τον νέο Υπουργό.

Την Παρασκευή 1/6/2012 ωστόσο σε έκτακτη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΠΕΥΦΑ ενημερωθήκαμε πως το θέμα ανοίγει εκ νέου, από την νέα Υπηρεσιακή Υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού κα. Καραπαναγιώτη.

Η ΔΑΚΕ ΠΕΥΦΑ έμμεινε σταθερή στις θέσεις της .

Η μεταστροφή θέσεων ήταν ό λ η …. από πλευράς ΠΑΚΑ.

Η ΔΑΚΕ ΠΕΥΦΑ εφιστά την προσοχή σας , στην μεταστροφή της αρχικής αυστηρής άρνησης του προεδρείου/ πλειοψηφούσας παράταξης της ΠΑΚΑ, για οποιαδήποτε τροποποίηση ωραρίου λειτουργίας και την αδιαπραγμάτευτη στάση της, σε ότι αφορά την 8η πρωινή ως ώρα έναρξης λειτουργίας Αρχαιολογικών Χώρων και Μουσείων, που τελικά έγινε διαπραγματεύσιμη με την νέα υπηρεσιακή Υπουργό.

Αφήνει στην κρίση σας,

 • τον χρόνο της μεταστροφής,
 • την έντεχνη προ μηνός προσπάθεια απόδοσης ευθύνης ανακίνησης του όλου θέματος, αποκλειστικά και μόνο στον κ. Αλιβιζάτο, πρώην Υφυπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού. Προσπάθεια που συνεχίζεται….. και
 • την έκδοση σχετικής ομόφωνης Ανακοίνωσης της ΠΕΥΦΑ (Αθήνα, 3 Μαΐου 2012) που ή ισχύει ως έχει και για την σημερινή υπηρεσιακή αλλά με σαφή κομματική ταυτότητα πολιτική ηγεσία του ΥΠ.ΠΟ.Τ. ή δεδομένων των εξελίξεων «οφείλουμε» να ανακαλέσουμε ως ΠΕΥΦΑ !

Τι άλλαξε μέσα σε ένα μήνα;
Προεδρείο και πλειοψηφία πάντως…. δεν άλλαξε!

Η κομματική ταυτότητα του «εντολέα» …άλλαξε κι η στάση της ΠΑΚΑ.
Έτσι κάπως .. άλλαξαν και τα ωράρια.

Η ΔΑΚΕ ΠΕΥΦΑ δεν μπορεί να μην σταθεί κριτικά απέναντι στις παλινωδίες του Προεδρείου, που εκθέτουν τον κλάδο και να μην καυτηριάσει την ατυχή προσπάθεια δημιουργίας εικονικής πραγματικότητας δια μέσω ανακοινώσεων, για την δικαιολόγηση του τελικού αποτελέσματος των διαβουλεύσεων του τελευταίου μήνα μεταξύ ΠΕΥΦΑ και ΥΠ.ΠΟ. .

Με το βλέμμα στραμμένο στις πολιτικές εξελίξεις και εν αναμονή διεξαγωγής εθνικών εκλογών, η ΔΑΚΕ ΠΕΥΦΑ είναι παρούσα με πίστη στη δύναμη και σοφία του λαού μας, για την διασφάλιση πολιτικής σταθερότητας, οικονομικής επιβίωσης, κοινωνικής συνοχής και το σπουδαιότερο για την προστασία της Εθνικής και Πολιτιστικής μας ταυτότητας .

Γιατί…. με την Ελλάδα δεν παίζουμε ._

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΔΑΚΕ ΠΕΥΦΑ 6 ΙΟΥΝΙΟY 2012

CyberChimps