4 Σεπτεμβρίου 2012 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ / ΔΑΚΕ ΑΡΧΑΙΟΦΥΛΑΚΩΝ

www.dake.yppot.gr
                                                                                                                                                                   4 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2012

                                                                                      ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Η ΔΑΚΕ ΠΕΥΦΑ χαιρετίζει την για τρίτη συνεχή χρονιά, εθελοντική συμμετοχή συναδέλφων,στην οργάνωση και πραγμάτωση σειράς εκδηλώσεων, για την Αυγουστιάτικη πανσέληνο 2012 σε περισσότερους από 120 αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία της Χώρας.

Όσα άξια συγχαρητηρίων είναι όμως η προσωπική ελεύθερη βούληση των εργαζομένων να προσφέρουν υπηρεσίες εθελοντικά, τόσο άξια απορίας και καυστικής κριτικής είναι η ανακοίνωση – Δελτίο Τύπου, (21/8/12) της Εκτελεστικής Γραμματείας του Σωματείου μας που δεν περιορίζεται στην ενημέρωση κοινού, θεσμικών φορέων και εργαζομένων αλλά προτρέπει σε εθελοντική εργασία .

Ατόπημα επιβεβαίωση των διατυπωμένων κατ΄ επανάληψη στο παρελθόν προβληματισμών της ΔΑΚΕ ΠΕΥΦΑ σχετικά με τον μετασχηματισμό του εθελοντισμού, σε θεσμική εθιμοτυπική υποχρέωση.
Για πρώτη φορά φέτος όμως … το σωματείο μας κάνει δια μέσου Δελτίου Τύπου ,αναφορά και ειδική μνεία στο «πνεύμα καλής συνεργασίας» της ΠΕΥΦΑ με τον Αναπληρωτή Υπουργού Υπ. ΠΑΙ.Θ.Π.Α. αρμόδιο για θέματα Πολιτισμού.

Με σεβασμό στις καλές προθέσεις συνεργασίας Υπουργείου και Σωματείου που δεν αμφισβητεί κανείς , η ΔΑΚΕ ΠΕΥΦΑ με την παρούσα καλεί το προεδρείο της ΠΕΥΦΑ να εξηγήσει …σε τι ακριβώς συνίσταται στην συγκεκριμένη χρονική στιγμή, το πνεύμα καλής συνεργασίας .

Με σειρά θεσμικών και οικονομικών θεμάτων να «τρέχουν» κι ενώ Γενικό Συμβούλιο δεν έχει διεξαχθεί στην ΠΕΥΦΑ από τον Μάρτη οπότε και συγκροτήθηκε το σώμα, η ΔΑΚΕ ΠΕΥΦΑ καλεί το προεδρείο να ενημερώσει παρατάξεις και μέλη για την εξέλιξη σειράς θεμάτων που κατ΄ επανάληψη έχουμε θέσει υπόψη του προεδρείου κατά την διεξαγωγή συνεδριάσεων της Εκτελεστικής Γραμματείας του σωματείου παρουσία εκπροσώπων όλων των παρατάξεων.

 •   Τι έχει προωθηθεί προς διαβούλευση κι επίλυση…?
 •   Ποια η ουσία της συνεργασίας ΠΕΥΦΑ και Αν. Υπουργού, πέραν της εκατέρωθεν ανταλλαγής Δελτίων Τύπου αβροφροσύνης;

Ο χάρτης της δημόσιας διοίκησης επίκειται ν΄ αλλάξει άμεσα και νομοτελειακά .

 • Αξιολογήσεις,
 • Νέοι Οργανισμοί Υπουργείων
 • Πρόγραμμα εθελούσιας ή μη διαθεσιμότητας
 • Νέες περικοπές και μειώσεις μισθών ….

όλα είναι ανοιχτά.
Η ΔΑΚΕ ΠΕΥΦΑ, θέτει εκ νέου θέμα

 •   ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗΣ/ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΑΜΟΙΒΗΣ ΥΠΕΡΩΡΙΑΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ 6Η ΗΜΕΡΑ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ

Με στόχο :

 • Την αποσύνδεση έκτης ημέρας απασχόλησης από το θεσμό των υπερωριών εφόσον κατ΄ ουσία εμπίπτει στην έννοια της υπερεργασίας.
 • Την θέσπιση αποζημίωσης Ρεπό, μ’ ενιαία τιμολόγηση αυτού για όλο το προσωπικό, ανεξαρτήτως μισθολογικού κλιμακίου.
 •  Την θεσμική κατοχύρωση ανταπόδοσης των κρατήσεων προς ασφαλιστικούς φορείς ή απαλλαγή άμεσα της εν λόγω αμοιβής από μη ανταποδοτικές κρατήσεις
 •  Την τακτική μηνιαία καταβολή αποζημιώσεων ρεπό και την τακτική εκκαθάριση πρόσθετων αποδοχών ανά τρίμηνο

Την τελική διαμόρφωση νέου θεσμικού πλαισίου για την διασφάλιση της αποζημίωσης αναγκαίας υπερεργασίας.

Σημειωτέον ότι μέχρι τέλος Δεκέμβρη 2012 πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί όλες οι απαιτούμενες γραφειοκρατικές διαδικασίες για την με οποιοδήποτε σύστημα καταβολή πέραν του πενθημέρου αποζημίωσης καθώς και εξαιρέσιμων για το έτος 2013.

Νυχτερινή αποζημίωση : Παράλληλα η ΔΑΚΕ ΠΕΥΦΑ υπογραμμίζει την σημασία έναρξης των αναγκαίων εργασιών για την εφαρμογή των σχετικών διατάξεων του Ν. 4024/2011 ( Ενιαίο Μισθολόγιο) σε ότι αφορά την νυχτερινή αποζημίωση των συναδέλφων νυχτοφυλάκων αρχαιοτήτων. Θέμα άσχετο με την καταβολή του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας στο κλάδο των νυχτοφυλάκων που επίκειται να ξεκινήσει άμεσα.

Προσλήψεις ΜΚΟ : Σχετικά με την επικείμενη υλοποίηση προγράμματος ΕΣΠΑ που θα αφορά τον κλάδο φύλαξης – πληροφόρησης ( Προσλήψεις εκτάκτου προσωπικού μέσω ΜΚΟ με κριτήρια ΑΣΕΠ) η ΔΑΚΕ ΠΕΥΦΑ εκφράζοντας σοβαρές επιφυλάξεις και εν αναμονή επίσημης συζήτησης με την πολιτική ηγεσία για το συγκεκριμένο θέμα εισηγήθηκε στην εκτελεστική Γραμματεία της ΠΕΥΦΑ , την κατάθεση πρότασης προς το Υπ.ΠΑΙ.Θ.Π.Α. για την δια νομοθετικής ρύθμισης επικαιροποίηση διάταξης, σχετικά με τον καθορισμό του ελάχιστου ποσοστού παρουσίας – υπηρεσίας τακτικού προσωπικού, για την ασφάλεια και εύρυθμη λειτουργία αρχαιολογικών χώρων και μουσείων .

Η ΔΑΚΕ ΠΕΥΦΑ επιμένει στην θεσμική θωράκιση του κλάδου ως υπ΄ αριθμό ένα θέμα διεκδίκησης.

Ενόψει σύνταξης Νέου Οργανισμού, καλεί παρατάξεις και μέλη του σωματείου σ΄ εγρήγορση για την έγκαιρη κατάθεση προτάσεων στο Υπ.ΠΑΙ.Θ.ΠΑ. σχετικών με την διευθέτηση σειράς θεμάτων όπως η θέση του κλάδου στο γενικό νέο οργανόγραμμα, η σύνταξη εσωτερικού οργανογράμματος και καθηκοντολογίου κλάδου, η ενίσχυση του διακριτού ρόλου που διαδραματίζει ο κλάδος μας τόσο σε ότι αφορά την Ασφάλεια/φύλαξη αρχαιολογικών χώρων και μουσείων του όσο και στην λειτουργία τους.

Όταν έστω κι ένα… από τα παραπάνω θέματα προχωρήσει προς διαβούλευση και επίλυση και περάσουμε από την θεωρία στην πράξη… τότε και μόνο η ΔΑΚΕ ΠΕΥΦΑ θα μπορεί να συμμεριστεί το πνεύμα καλής συνεργασίας …που επικαλείται η Εκτελεστική Γραμματεία του Σωματείου μας.

Η ΔΑΚΕ ΠΕΥΦΑ εν αναμονή σύγκλισης Γενικού Συμβουλίου :

 •   ενημερώνει τα μέλη του σωματείου για κάθε εξέλιξη που αφορά τον κλάδο,
 •   καταθέτει συγκεκριμένες προτάσεις,
 •   καλεί τους εργαζόμενους να συμμετέχουν ενεργά στην διαμόρφωση προτάσεων για την θεσμική προστασία του κλάδου,

και
υπενθυμίζει σ΄ όλα τα μέλη πως οι συνεδριάσεις των οργάνων είναι ανοιχτές και η συμμετοχή σας καθοριστική.

Καλή δύναμη συνάδελφοι.

ΔΑΚΕ ΠΕΥΦΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2012

CyberChimps